Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Καλή σχολική χρονιά! Με δύναμη, δημιουργικότητα, υγεία και δυναμικούς αγώνες!

            Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της την ελπίδα και την αισιοδοξία, αλλά και την ανάγκη να παλέψουμε για τη ζωή που αξίζει σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους μαθητές μας.

            Η πραγματικότητα που ζούμε είναι λίγο-πολύ γνωστή.

            ΕΝΦΙΑ και κάθε λογής χαράτσια πάνω από το κεφάλι μας, πλειστηριασμοί, μηδενικοί διορισμοί στην Εκπαίδευση, σχέδια για την αναμόρφωση του Λυκείου ("Νέο Λύκειο") σε ακόμα πιο ταξική κατεύθυνση, τμήματα πολυπληθή, σχολεία με ελλιπή χρηματοδότηση, συνεχείς πιέσεις για συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων, κατηργημένοι Τομείς και Ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, αγωνία για εκατοντάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) για το αν και πού θα εργαστούν φέτος (και σε πόσα σχολεία).

            Σε αυτό το αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο, έρχεται για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση και με το "Χρονοδιάγραμμα εργασιών για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς" και:

ü     Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποστείλουν κενά την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να είναι πλήρως γνωστά τα τμήματα στα σχολεία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές (π.χ. απόφοιτοι που επιθυμούν νέα ειδικότητα από ΕΠΑΛ, μεταγραφές), όταν έγιναν αποσπάσεις συναδέλφων πριν λίγες ημέρες!

ü     Προβλέπει ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στις 8/9 (!), γεγονός που καθιστά απαγορευτική την τήρηση του Π.Δ. 50 και  τον σεβασμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά πέρσι έγιναν πάνω από 600 αιτήσεις συναδέλφων υπεράριθμων, στη διάθεση, αποσπασμένων ή για συμπλήρωση ωραρίου!

            Επαναλαμβάνεται το γνωστό σκηνικό (οι περσινές εγκύκλιοι "Φίλη", ολίγον πιο καμουφλαρισμένες φέτος), με τοποθετήσεις-εξπρές, για να στηριχτεί το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης του 3ου και του 4ου Μνημονίου, πως "όλα λειτουργούν κανονικά και όλα είναι στη θέση τους".

            Θυμίζουμε επίσης ότι Υπουργείο και ΔΙΔΕ Πειραιά, πήραν πέρσι νέα μέτρα για τον περιορισμό των τμημάτων (Υ.Α. για Β' Ξένη Γλώσσα, καταργήσεις Ειδικοτήτων και Τομέων στα ΕΠΑΛ, ηλεκτρονικές εγγραφές κ.α.), γεγονός που επιβαρύνει αφάνταστα την εκπαιδευτική διαδικασία και τους μαθητές. Φέτος, επανέρχονται με καταργήσεις δεκάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ που βαφτίζονται "ολιγομελή".

            Το Νέο Σχολείο που ετοιμάζουν με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και του 3ου Μνημονίου απαιτεί εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, αύξηση της κινητικότητας (βλέπε 4ο Μνημόνιο), με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η ΕΛΜΕ, ο κλάδος μας δεν μπορούμε να δεχτούμε ως τετελεσμένα όλα τα παραπάνω!

Τις συμπτύξεις, τα 27αρια-28αρια τμήματα, τις μετακινήσεις μαθητών για να μη δημιουργηθεί νέο τμήμα!

            Για τη διαδικασία του υπολογισμού των κενών είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ορισμένων ημερών, ώστε οι συνάδελφοι στα σχολεία να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Η περσινή εμπειρία, με τα κενά-"παρωδία", που άλλαζαν κάθε λίγες ώρες, αναγκάζοντας συναδέλφους να κάνουν μέχρι και πέντε (5) διαφορετικές αιτήσεις, είναι χαρακτηριστική. Εξόντωσε τους συναδέλφους και δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ στα σχολεία, με συναδέλφους που τη μία ημέρα έρχονταν και την άλλη έφευγαν.  

            Απαιτούμε από τη ΔΙΔΕ Πειραιά να τηρήσει το Π.Δ. 50, δηλαδή οι τοποθετήσεις να γίνουν ανά κατηγορία (υπεράριθμοι, διάθεση ΠΥΣΔΕ, αποσπασμένοι, συμπλήρωση ωραρίου), με εύλογο χρόνο για να πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις και να εξεταστούν οι ενστάσεις. Να δοθεί η δυνατότητα απόσπασης εντός ΠΥΣΔΕ, ιδιαίτερα για συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας/οικογενειακά. Να ικανοποιηθούν αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων από τα νησιά (Αργοσαρωνικός, Σαλαμίνα) σε κενά στα σχολεία των Δήμων του Πειραιά.

            Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

            Η εργασιακή ασφάλεια, η εργασιακή σταθερότητα, η διαφάνεια στις τοποθετήσεις και στις μετακινήσεις δεν είναι καθόλου γραφειοκρατικού χαρακτήρα ζήτημα. Ο εκπαιδευτικός είναι  βασικός συντελεστής της δημόσιας εκπαίδευσης και η εργασιακή του ανασφάλεια και ομηρία, η ελαστικοποίηση και γενικά  τα εργασιακά του προβλήματα είναι και ΠΡΟΒΛΗΜΑ όλης της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική (παιδαγωγική και διδακτική) διαδικασία, δηλαδή στους μαθητές για τους οποίους υποκριτικά κόπτεται ο Υπουργός.

            Αν πραγματικά ήθελαν την άμεση στελέχωση  των σχολείων αυτό μπορούσε να γίνει με μόνιμους διορισμούς, καθώς και με την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την Τετάρτη 30/8 πραγματοποιήθηκαν αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς.

            Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά έθεσε όλα τα παραπάνω στο Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά σε συνάντηση μαζί του την Πέμπτη 31/8.

            Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα ορισμένων ημερών, για τον οριστικό καθορισμό των κενών και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία των τοποθετήσεων. Διαφορετικά, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δεν θα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα των σχολείων (ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ).

            Ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά δεν έδωσε ξεκάθαρη θετική απάντηση. Αρχικά, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ότι η αποτύπωση που έχει γίνει είναι αρκετά πλήρης. Στην συνέχεια, δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα της ΕΛΜΕ, αν τα στοιχεία που αποσταλούν από τα σχολεία αποκλίνουν σημαντικά από αυτά της Διοίκησης.

            Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επέμεινε ότι το αίτημα που έθεσε είναι εύλογο και αδιαπραγμάτευτο.

            Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

           ΕΚΤΥΠΩΣΗ